JAARVERSLAG 2024
Er werden in 2024 twaalf nieuwsbrieven verstuurd. Meer informatie vanuit de verengingen in verband met evenementen en activiteiten zou welkom zijn. Hoe meer we kunnen communiceren over de sector van het varend erfgoed hoe beter.
De evenementenkalender die op de website staat houden we zoveel mogelijk up to date.
Het bestuur had gesprekken met Herita, het Agentschap Onroerend Erfgoed en eigenaars van beschermd varend erfgoed.
Watererfgoed Vlaanderen gaf ondersteuning bij enkele dossier van beschermd varend erfgoed. Hier werd geholpen met de opmaak van beheerdossiers voor de aanvraag van premies. Het betrof in 2024 de boeierschuit Ziet Op U Zelven en het motorjacht Napoleon.
Projecten
FOD Mobiliteit Recreatie gaat nu intern bekijken over welke mogelijkheden zij beschikken om een voorstel te doen ten einde de ongelijkheid op te heffen. WEV vraagt binnenkort de verderzetting van de gesprekken aan.
JAARVERSLAG 2023
In 2023 verzonden we 14 nieuwsbrieven met berichtgeving over activiteiten en evenementen in de sector.
Verder gaven we advies en ondersteuning aan enkele van onze leden bij het opmaken van hun dossier voor de beheerspremie van varend erfgoed.
Met het Koninklijk Besluit van 28/6/2019 betreffende de pleziervaart, kwam er nieuwe wetgeving met betrekking tot vlaggen/registratie van vaartuigen. Deze wetgeving kan invloed hebben op het varen met (beschermd) erfgoed omwille van normen voor uitstoot, al dan niet beschouwd worden als commercieel vaart. Ook hier onderzochten we de mogelijkheden waren. Ondertussen zijn er contacten met FOD Mobiliteit wat betreft deze wetgeving maar de communicatie verloopt moeizaam met de overheid.
We plannen om in 2024 verder te gaan met deze communicatie, en gaan onze leden vragen om ons meer op de hoogte te houden van hun activiteiten en geplande evenementen. We willen blijven ondersteunen in het geven van meer naamsbekendheid aan de verengingen.
Het Register Erfgoedwaardige Vaartuigen was principieel uitgewerkt en na advies van onze intendanten met alle betrokken partijen doorgesproken en hun opmerkingen werden verwerkt in het plan. Het indienen van een project voor het Register zou voor Watererfgoed Vlaanderen een kans op projectsubsidie betekend hebben, vandaar dat wij er tijd en energie hebben ingestoken. Toen het voorlopige dossier op het kabinet van de minister werd voorgesteld, is ons medegedeeld dat de administratie vreesde voor dubbel werk met de ‘Inventaris van het Varend Erfgoed’ en er dus niet mocht gerekend worden op projectsubsidiëring. Watererfgoed Vlaanderen zal de leden bevragen over hoe belangrijk zij een ‘Register Erfgoedwaardige Vaartuigen’ achten voor de sector.
JAARVERSLAG 2022
Ook in 2022 zijn we met het dagelijks bestuur blijven werken voor de werking van Watererfgoed Vlaanderen.
In 2022 verzonden we 14 nieuwsbrieven met berichtgeving over activiteiten en evenementen in de sector.
Met het Koninklijk Besluit van 28/6/2019 betreffende de pleziervaart, kwam er nieuwe wetgeving met betrekking tot vlaggen/registratie van vaartuigen. Deze wetgeving kan invloed hebben op het varen met (beschermd) erfgoed omwille van normen voor uitstoot, al dan niet beschouwd worden als commercieel vaart. Ook hier onderzochten we de mogelijkheden waren. Ondertussen zijn er contacten met FOD Mobiliteit wat betreft deze wetgeving.
We plannen om in 2023 verder te gaan met deze communicatie, en gaan onze leden vragen om ons meer op de hoogte te houden van hun activiteiten en geplande evenementen. We willen blijven ondersteunen in het geven van meer naamsbekendheid aan de verengingen.
Een project op de planning is het digitaliseren van wandelroutes. We zaten als eens samen met medewerkers van ETWIE om dit te bespreken. Wij denken momenteel voor test aan routes in Oostende en Antwerpen omdat in beide steden toch wel een grote concentratie aan watergebonden erfgoed te vinden is en dat uitstekend in een wandelparcours kan opgenomen worden.
Het Register Erfgoedwaardige Vaartuigen was principieel uitgewerkt en na advies van onze intendanten met alle betrokken partijen doorgesproken en hun opmerkingen waren verwerkt in het plan. Het indienen van een project voor het Register zou voor Watererfgoed Vlaanderen een kans op projectsubsidie betekent hebben, vandaar dat wij er tijd en energie hebben ingestoken. Toen het voorlopige dossier op het kabinet van de minister werd voorgesteld, is ons medegedeeld dat de administratie vreesde voor dubbel werk met de ‘Inventaris van het Varend Erfgoed’ en er dus niet mocht gerekend worden op projectsubsidiëring.
Watererfgoed Vlaanderen zal de leden bevragen over hoe belangrijk zij een ‘Register Erfgoedwaardige Vaartuigen’ achten voor de sector.
JAARVERSLAG 2021
Ondanks de situatie rond Covid-19 hebben we met het dagelijks bestuur, communicatieverantwoordelijke en de intendanten, getracht zo actief mogelijk te blijven rond de werking van Watererfgoed Vlaanderen.
In beperkte groep en met de nodige voorzorgen, werden een aantal vergaderingen gehouden. We zijn er ook in geslaagd om enkele video’s gemaakt over onze leden.
In 2021 waren er:
9 vergaderingen dagelijks bestuur
2 video’s die we naar onze leden en sympathisanten stuurden
15 FLASH berichten in verband met activiteiten en nieuws over varend erfgoed
1 GETIJDEN gepubliceerd
We plannen om in 2022 verder te gaan met deze communicatie, maar dat zal allemaal heel sterk afhankelijk blijven van de maatregelen rond Covid-19. Maar ook gaan we onze leden vragen om ons meer op de hoogte te houden van hun activiteiten en geplande evenementen. We willen blijven ondersteunen in het geven van meer naamsbekendheid aan de verengingen.
HERITA vroeg onze medewerking voor het INTO congres (International National Trust Organisations) dat zou plaatsvinden in 2022. Door de wereldwijde problemen met het reizen kwamen er heel weinig inschrijvingen. Het congres zelf werd daarom geannuleerd en er wordt door HERITA bekeken om een alternatief te vinden maar dit dan alleen voor België en Nederland.
Ons project voor een “Register Erfgoedwaardige Vaartuigen” (een uitbreiding van de bestaande inventaris varend erfgoed) werd in 2021 verder uitgewerkt door de werkgroep en is klaar om voorgesteld te worden aan de minister voor een eventuele subsidie.
Een nieuw project waar we met enkele mensen over spreken is het digitaliseren van wandelroutes. We kregen de vraag van ETWIE die via FARO vzw, een project kan opstarten. Wij denken momenteel voor test aan routes in Oostende en Antwerpen omdat in beide steden toch wel een grote concentratie aan watergebonden erfgoed te vinden is en dat uitstekend in een wandelparcours kan opgenomen worden.
Er zijn ook verschillende gesprekken geweest met onder andere het Stadsbestuur van Antwerpen over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op het al dan niet varend erfgoed en infrastructuur. In Antwerpen zijn enkele van onze leden hard bezig geweest rond de status van het beschermd monument Walenschip Céphée. Hier ondersteunden we met Watererfgoed Vlaanderen de oproep van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum, om bezwaar aan te tekenen tegen de tijdelijke opheffing van bescherming van het schip. Ondertussen wordt er op verschillende fronten verder nagedacht en gewerkt aan mogelijke oplossingen voor de toekomst van dit schip.
Voor 2021 was de idee om een algemene vergadering te plannen in Oostende tijdens het evenement Oostende voor Anker. Gesprekken werden al gevoerd met onze intendant voor West-Vlaanderen, Hubert Rubbens. Door de annulatie van het evenement dat in mei 2021 zou plaats vinden, en de strenge maatregelen op dat moment, werd besloten om een digitale algemene vergadering te houden.
In oktober overleed onze voorzitter Jean-Jacques Westerlund. Niet alleen Watererfgoed Vlaanderen, maar talloze andere verenigingen zijn een charmante, begeesterende bezieler verloren. We gaan Jean-Jacques met zijn talloze ideeën en zijn ongebreideld optimisme erg missen maar zullen alles doen om zijn visie verder uit te bouwen. De taak van voorzitter ad interim werd opgenomen door kapitein Patrick Blondé.
JAARVERSLAG 2020
Ondanks de situatie rond Covid-19 hebben we met het dagelijks bestuur, communicatieverantwoordelijke en de intendanten, getracht zo actief mogelijk te blijven rond de werking van Watererfgoed Vlaanderen.
In beperkte groep en met de nodige voorzorgen, werden een aantal vergaderingen gehouden maar ook enkele video’s gemaakt.
In 2020 waren er:
10 vergaderingen dagelijks bestuur
7 video’s die we naar onze leden en sympathisanten stuurden
5 FLASH berichten in verband met activiteiten en nieuws over varend erfgoed
2 GETIJDEN gepubliceerd
We plannen om verder te gaan met deze communicatie, maar dit is momenteel allemaal heel sterk afhankelijk van de maatregelen rond Covid-19.
We hebben een dossier gemaakt over onze visie voor de Droogdokkensite in Antwerpen en er wordt actief overleg gepleegd met de verenigingen op de site.
HERITA vroeg onze medewerking voor het INTO congres (International National Trust Organisations) dat plaats zal vinden in 2022. In de laatste maanden van 2020 werden al verschillende vergaderingen gehouden met HERITA.
INTO Antwerp 2022 zal focussen op Building Bridges: leren van het verleden vandaag om een betere toekomst te creëren. Afgevaardigden zullen voorbeelden en best practices delen voor het beheer van erfgoed op een duurzame en toekomstgerichte manier, terwijl ze tegelijkertijd proberen bruggen te bouwen met het verleden en de verhalen die we over onze plaatsen vertellen.
Een werkgroep van Watererfgoed Vlaanderen werkt verder aan de organisatie van ons deel van het evenement. Van zodra meer gegevens bekend zijn, zal hierover gecommuniceerd worden.
Op 23/06/2020 was er een eerste kennismaking met het kabinet van minister Diependaele en op 15/10/2020 mochten we de minister ontvangen op de droogdokkensite voor een bezoek aan de West-Hinder III. Er werd afgesproken om later met hem samen te zitten op zijn kabinet. Deze tweede afspraak vond plaats op 27/11/2020 waar we onze visie nogmaals uitlegden en enkele projecten voorstelden.
Een van deze projecten was het opstellen van een “Register Erfgoedwaardige Vaartuigen”. Dit register zien we als een uitbreiding van de bestaande inventaris varend erfgoed. Een werkgroep werkte aan dit project en momenteel wordt een budget opgesteld dat voorgesteld zal worden aan de minister voor een eventuele subsidie.
Er zijn ook verschillende gesprekken geweest met onder andere het Stadsbestuur van Antwerpen over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op het al dan niet varend erfgoed en infrastructuur.
Voor 2021 was de idee om een algemene vergadering te plannen in Oostende tijdens het evenement Oostende voor Anker. Gesprekken werden al gevoerd met onze intendant voor West-Vlaanderen, Hubert Rubbens. Door de annulatie van het evenement dat in mei 2021 zou plaats vinden, moesten we echter beslissen om een digitale algemene vergadering te houden.
oktober 2021
In oktober 2021 moesten we, veel te vroeg en heel onverwacht, afscheid nemen van onze voorzitter JJ Westerlund. Begin 2022 nam P. Streitz het voorzitterschap van Watererfgoed Vlaanderen over.
april 2021
22 maanden geleden maakten we de doorstart met onze huidige ploeg. We hadden een visie en plannen en toen donderde Corona over de wereld… De pdf is een brief aan onze leden.
15 oktober 2020
Watererfgoed Vlaanderen had minister Matthias Diependaele, Vlaams Minister, bevoegd voor onder andere Onroerend Erfgoed, uitgenodigd om kennis te maken. Varend Erfgoed maakt deel uit van Onroerend Erfgoed.
Het werkbezoek vond plaats op donderdag 15 oktober 2020 op de Droogdokkensite te Antwerpen.
Het dossier “Toekomstvisie voor de Droogdokkensite” werd toegelicht door Jean-Jacques Westerlund, voorzitter van Watererfgoed Vlaanderen en Patrick Blondé, intendant Watererfgoed Vlaanderen Antwerpen. Vertegenwoordigers van de verenigingen die nu al activiteit ontwikkelen op de Droogdokkensite lichtten hun werking toe: MPM (Maritiem Patrimonium) voorzitter Luc Hofkens, STAB (Sail Training Association Belgium) Paul Van den Heuvel en Jan Vandenborne, schipper van TS Rupel, VNSM (Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum) voorzitter Guy Huyghe en Michel Janssens, Water-rAnt – Pit De Jonge, Hogere Zeevaartschool – directeur Rowan Van Schaeren en Stormkop, Piazza del Arte en Gatam (Grote Afstand Tot de ArbeidsMarkt)/Werkvormm. Havenschepen Annick De Ridder was verontschuldigd en had een kabinetsmedewerker gestuurd.
Dirk Meulemeester en Patrick Van den Bulck, projectleiding van de restauratie lichtschip West-Hinder III voor MPM, gaven de minister en zijn medewerkers een korte rondleiding op en in het lichtschip. Voor alle anderen is het nog wachten tot na corona voor een bezoek op het schip. De smalle gangen en nauwe ruimtes laten het niet toe om de nodige afstand te bewaren.
Ook was er tijd voor een gesprek met voormalig havenschepen Marc Van Peel en Marieke van Bommel, directeur van het MAS.
Dit bezoek onderstreept dat Watererfgoed Vlaanderen een neutrale vertegenwoordiger is van zijn leden naar de overheid toe.
Vandaag stond de “Toekomstvisie voor de Droogdokkensite” in de kijker met het restauratieproject West-Hinder III. Andere projecten zullen zeker volgen.
10 september 2020
Het dossier ‘Toekomstvisie voor de droogdokkensite’
werd in Antwerpen voorgesteld aan de pers.
2008-2019
Watererfgoed Vlaanderen, opgericht in 2008, heeft al een heel parcours doorlopen. In 2019, na enkele jaren inactiviteit, besliste een nieuw bestuur om, met een nieuw elan, een doorstart te maken o.l.v. voorzitter JJ Westerlund. We stelden een bestuur voor, maakten planning en stelden doelstellingen op. We waren er helemaal klaar voor… en toen overviel Corona de wereld.
Watererfgoed Vlaanderen
Brouwersvliet 19-21
2000 Antwerpen
Ontvang de nieuwsbrieven van Watererfgoed Vlaanderen. Bezorg ons uw gegevens via het contactformulier.