Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

Stichting Motorjacht Napoleon

De redding van het motorjacht MS Napoleon

Nadat de MS Napoleon jarenlang in het Bonapartedok had gelegen samen met enkele andere varend erfgoed schepen, moest het schip het dok verlaten. Er werd koers gezet naar Beerse aan het kanaal Dessel-Schoten waar het enkele jaren lag. De toestand verbeterde niet en uiteindelijk werd het schip op het droge gezet op de terreinen van het bedrijf De Visscher nv. De werken die nodig waren om een volledige restauratie uit te voeren en zo tot een instandhouding van het schip te komen gingen te hoog zijn voor de toenmalige eigenaar.

Op vraag van het Agentschap Onroerend Erfgoed en de toenmalige minister van erfgoed, Matthias Diependaele, zochten de Vrienden van het Nieuw ScheepvaartMuseum en MPM Stichting samen met Watererfgoed Vlaanderen, naar een oplossing om het schip te redden van volledig verval. Het hoeft niet gezegd te worden dat dit niet van een leien dakje liep. Na bijna twee jaar werken aan verschillende mogelijkheden, werd uiteindelijk een kandidaat gevonden in de persoon van de familie De Visscher die bereid was om het schip onder zijn hoede te nemen en met de restauratie aan te vangen.

Er werd de Stichting Motorjacht Napoleon opgericht. Dit is een stichting van openbaar nut die het waardevolle beschermd varend erfgoed M/S Napoleon wil behoeden van sloop of verwaarlozing en wil historisch en maatschappelijk belang van dit patrimonium wil bewaren en herbestemmen in zijn culturele en sociale context voor de huidige en volgende generaties.

De Stichting heeft hiervoor een loods gehuurd bij het metaalverwerkend bedrijf DE VISSCHER NV zodat er gewerkt kan worden aan de romp. De romp van de MS Napoleon is geklonken en bij de restauratie moet dit opnieuw zo uitgevoerd worden. En waar er altijd de vrees is bij geklonken schepen, dat het ambacht van klinken bijna verdwenen is en dat werk dus moeilijk uitgevoerd kan worden, is dit in Beerse geen probleem. Het bedrijf dat de werken gaat uitvoeren beschikt over de ovens, de klinknagels en de kennis.

Midden december heeft de Stichting het schip in de loods binnengezet om het te vrijwaren van verdere aftakeling. Het beheersprogramma voor de restauratie van het schip dat werd opgesteld door Watererfgoed Vlaanderen, is in augustus goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. De Stichting kan daardoor premies aanvragen voor de toch wel doorgedreven restauratie die nodig is om het schip terug varend te krijgen.

Wordt vervolgd

VZW Archief- en Documentatiecentrum Erfgoed Binnenvaart

archief van het Rijn- en Binnenvaartmuseum VZW

De VZW Archief- en Documentatiecentrum Erfgoed Binnenvaart zal het archief van het Rijn- en Binnenvaartmuseum VZW inventariseren en digitaliseren.

Het betreft in eerste instantie het beeldmateriaal dat aanwezig is op de Angèle. In een tweede fase volgen de documenten. Het is de bedoeling de documenten en foto’s online beschikbaar te stellen via de toepassing ‘Belgische Binnenvaartschepen Databank’.

https://binnenvaarterfgoed.be

https://binnenvaarterfgoed.be/bbs1/beeldbank

Binnenkort volgt hierover meer informatie!

In vorige nieuwsbrief lanceerde VNSM (De Vrienden van het Nieuw ScheepvaartMuseum) de campagne om een volwaardig eigentijds Nieuw Scheepvaartmuseum te realiseren. Vandaag lees je in het nieuwe bestuursakkoord van de Stad Antwerpen:

Droogdokkensite Antwerpen

Uit het bestuursakkoord van de Stad Antwerpen

We lezen in het kersverse bestuursakkoord van de Stad Antwerpen, paragraaf 502, pagina82:

De Droogdokkensite wordt een belangrijke ontdekkingsplek in de stad voor de beleving van maritiem erfgoed, met de maritieme (buiten)collectie van het MAS, het provinciaal havenbelevingscentrum en de schepen van de maritieme erfgoedverenigingen.
We onderzoeken of een museale doorgroei op termijn tot de mogelijkheden behoort.
De site blijft een belangrijke plek voor jongeren in deze stad waar naast en rond het maritiem erfgoed zowel een educatief aanbod als een unieke fuif- en feestruimte wordt uitgebouwd.

Antwerpen is als één van de grootste havens ter wereld, één van de weinige havensteden die geen “Maritiem museum” heeft. En dat zou niet mogen. Antwerpen is tenslotte groot geworden dankzij die maritieme sector. Vele jarenlang brachten schepen zowel goederen als cultuur naar Antwerpen, naar Vlaanderen en dit moet een blijvende herinnering krijgen in een Nieuw Maritiem Museum. Vele partners uit de Antwerpse havengemeenschap en verenigingen ondertekenden de vraag die de Vrienden van het Nieuw ScheepvaartMuseum aan de verschillende politieke partijen voorlegden zodat dit meegenomen kon worden in de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur.
Het ziet ernaar uit dat de onderhandelaars gehoor gaven aan deze vraag.

Boekennieuws

De Spullen van de Zeeman

De zee… bevaren en bevist, geëxploreerd, bevochten, geschilderd en bezongen, gevreesd en geliefd… Over de zee valt er zoveel te vertellen. De auteur tracht aan de hand van meer dan 50 voorwerpen uit zijn verzameling een beeld te schetsen van deze fascinerende wereld. Maar dit boek is geen catalogue raisonné, het is geen navigatiecursus, geen handleiding voor scheepseigenaren en bovenal: geen boek over voorwerpen. Het gaat over de mensen achter deze objecten, eenvoudige mensen vaak. Vissers, zeilenmakers, avonturiers, schippers… Mensen die hun lot verbonden hadden aan de zee. Zij ontwierpen of verfijnden veel van deze voorwerpen om hun harde leven wat te verlichten. De Nederlandse fotograaf Eddo Hartmann geeft aan deze objecten een nieuwe dimensie. Een zeilbreinaald of een sardienendoosje worden opeens kunstvoorwerpen. De spullen van de zeeman krijgen meteen een eigen ziel.

Auteur: André Bergen
met foto’s van Eddo Hartmann
• Nederlands
• Hardcover
• 9789462265288
• 200 pagina’s
• Winkelprijs: € 45,–

Beschikbaar bij:

Landtmeters
Vosseschijnstraat 140
2030 Antwerpen

Falcon Seamen Shop
Falconplein 2
2000 Antwerpen

Agenda evenementen 2025

We streven er naar om zo veel mogelijk evenementen i.v.m. watererfgoed, varend erfgoed, op te nemen in onze evenementkalender die zowel op onze website https://www.watererfgoed.be/agenda/ als op de website van Ruimschoots https://ruimschoots.org/evenementenkalender/ verschijnt.

Zo krijg jij de kans om je evenement nog meer te verspreiden en reclame te maken. Tevens laat het onze varende leden toe om hun vaarseizoen te plannen en deel te nemen aan zoveel mogelijk evenementen. Zij tonen graag hun varend erfgoed aan het publiek.

Stuur je data naar voorzitter@watererfgoed.be
Hartelijk dank!