Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

Zondag 11 september 2022

Open Monumentendag

Noteer zondag 11 september in je agenda want dan vindt de 34ste editie van Open Monumentendag plaats, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Open Monumentendag is hét bewijs dat bekend en minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien. Het recept is eenvoudig: op de tweede zondag van september stellen honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen gratis hun deuren open.

Het volledige programma van Open Monumentendag lees je op hun website! 

MPM

Bezoek onze schepen

Breng eens een bezoek aan lichtschip 3 West-Hinder en aan ondiepwater-mijnenveger M477 Oudenaarde.

Elke 1ste zaterdag van de maand, tussen 10u en 16u, zijn de schepen te bezoeken zonder afspraak.

Enthousiaste vrijwilligers vertellen je maar wat graag over de geschiedenis van deze erfgoedschepen. Lichtschip 3 West-Hinder ligt in het dok, ondiepwater-mijnenveger M477 Oudenaarde ligt op het droge. Ook de Droogdokkensite zelf is historisch. Voorzie jezelf daarom van een stel stevige stapschoenen en geniet van deze pareltjes.

Droogdokkensite, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen

© Els Van Hoof

ETWIE

Ontmoetingsdag op 24 september

Focus Vakmanschap

24 september 2022 stond uiteraard al langer in je agenda aangeduid, want dan strijkt de 8e ontmoetingsdag van ETWIE neer bij Stormkop op de Droogdokkensite in Antwerpen. Zet je schrap voor een dag boordevol industrieel erfgoed, met inspirerende lezingen en heel wat maritiem-erfgoedactiviteiten, ook voor de kleinsten!

Het programma biedt voor elk wat wils. Voor de middag nodigen we verschillende onderzoekers uit. Ze vertellen hoe ze hun onderzoek aanpakken en met welke uitdagingen ze te kampen hebben. In de namiddag bieden we activiteiten aan die in het teken staan van het project Focus Vakmanschap en ander maritiem erfgoed!

Breng je graag je (klein)kinderen mee? Geen probleem! In samenwerking met Stormkop voorzien we voor kinderen van 6 tot 14 jaar een toffe workshop zodat jij intussen zonder zorgen alle lezingen kan bijwonen. De kinderworkshop gaat van start om 10 uur.

Foto: De binnenmast is klaar! © Martin Corlazzoli / ETWIE

  • programma
  • prijs (met lunch /hele of halve dag)
  • inschrijving
  • ook voor kinderen vanaf 6j. (bij Stormkop)

    Droogdokkensite, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen

ETWIE is de expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.

VNSM

Collectiestukken staan online

Op de website van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum staan twee nieuwe rubrieken: ‘collectie’ en ‘schenkingen’.

In collectie vind je de stukken die VNSM verwierf door aankoop of door schenking. In schenkingen vind je de belangrijkste werken die de vereniging in de loop der jaren overmaakte aan het Nationaal Scheepvaartmuseum.
Dit wordt later nog aangevuld. Want er zijn nog meer verborgen parels!

Leden van VNSM ontvangen natuurlijk geregeld de nieuwsberichten. Als niet-lid kan je ook op de hoogte blijven via LinkedIn of Facebook.
LinkedIn www.linkedin.com/company/vnsm/
Facebook www.facebook.com/VNSM.antwerpen

Tall Ships Races in Antwerpen

Liaison Officers

Naast de 37 schepen van de Tall Ships Races kon je niet kijken. Maar achter ‘de schermen’ stonden 60 Liason Officers de binnen- en buitenlandse bemanningen ter wille. De taak van deze ‘problem solvers’ is divers en hun profiel is allesbehalve alledaags.

The Tall Ships Races 2022 te Antwerpen brachten een record aantal bezoekers op de been. Niet minder dan 850.000 bezoekers bezochten dit event dat samen met de Bollekesfeesten van 22 tot 25 juli doorging te Antwerpen. Uiteindelijk voeren 37 schepen de Schelde op om af te meren aan de Scheldekaaien, het Bonapartedok, het Willemdok en het Kattendijkdok.
Het bezoekersparcours was dan ook uitgestrekt van aan de nieuwe Cruise Terminal naast het Steen tot aan het havenhuis op het Zaha Hadidplein.

Voor deze 37 schepen werden 60 Liaison Officers aangesteld waarvan 52 burger liaisons en 8 militaire liaisons voor de militaire schepen. De taak van deze Liaison Officers was om de kapitein en bemanning bij te staan tijdens hun verblijf in de Scheldestad. Deze taken zijn heel verscheiden gaande van het assisteren bij bemanningswissels, tot het meehelpen bij het coördineren van reparaties aan het schip of assistentie verlenen bij medische calamiteiten. Ook minder dringende zaken zoals het zoeken van een supermarkt in de buurt of het begeleiden van de bemanning naar de crew parade of de crew party behoren tot het takenpakket van een Liaison Officer.

Om aan al deze taken te voldoen moeten de Liaison Officers aan een bepaald profiel voldoen zijnde een nautische achtergrond hebben, meerdere talen kunnen spreken, min of meer bekend zijn met de haven, dokken en sluizen en actieve “problem solvers” zijn. Het LO-team bestond aldus uit mensen die affiniteit hadden met de nautische wereld zoals (ex-) verkeersleiders, (ex-) loodsen en de pool reserve-officieren van het Naval Detachement Antwerpen (voor de militaire schepen). Verder konden ook mensen van de RBNRC (Royal Belgian Naval Reserve Club), de stichting MPM (Maritiem Patrimonium) en de VZW Tolerant worden opgemerkt tussen het zeer diverse gezelschap. De 60 LO’s werden aangestuurd door een core-team dat opereerde vanuit het LO-Office aan het Willemdok.

De echo’s die ons bereikten via de kapiteins van de schepen waren eensluidend enthousiast over de kwaliteit en de inzet van de Liaison Officers. Vele LO’s hebben ook al te kennen gegeven te willen meewerken aan de volgende editie. Bottom line… iedereen tevreden en we wenden de steven naar de editie 2026!

Christiaan Hellemans

© Christiaan Hellemans

Tall Ships Races in Antwerpen

Kleurrijke zeilen en Stormkop

Wat voor mooie rare zeilen hingen er in de masten van de Tall Ships?
Deze zeilen maken deel uit van het wereldwijde project
SAIL A FUTURE.
Kinderdromen gedragen door de wind.

PAINT A FUTURE
Kinderen van Stormkop (op de Droogdokkensite te Antwerpen) schilderden en schreven hun gedachten over de toekomst van onze planeet en de oceanen op afgedankte zeilen. Later worden daar boodschappentassen van gemaakt. De zeilen worden dromendragers.

Behalve armoedebestrijding en gelijke kansen, gaat dit wereldwijde project vooral over duurzaamheid. Met het beschilderen en hergebruik, komen de afgedankte zeilen niet als afval in het milieu terecht. De
tassen dragen niet alleen je spullen, maar ook de boodschappen van kinderen… de toekomst.
www.sailafuture.org

© Els Van Hoof

Tall Ships Races in Antwerpen

De wedstrijd

Door deel te nemen aan een Sail Training-ervaring, ontwikkelen jonge mensen vriendschappen die geen grenzen kennen en over de hele wereld reiken. Daar kan geen wedstrijd tegen op.
 
Met twee 2de plaatsen en twee 5de plaatsen in hun classe hebben de Belgen toch een heel mooi resultaat behaald. De 6de plaats overall (met 32 deelnemers) is voor T/S Rupel!