Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

Tentoonstelling

Recht door zee. Navigeren van 1500 tot vandaag

Al in de prehistorie zoekt de mens zijn weg op het water. Tussen de eerste kustvaart en het gebruik van de moderne GPS ligt een zee van tijd en een route bezaaid met hindernissen. Maar voor elk probleem bedachten zeevaarders een creatieve oplossing. Tientallen navigatie-instrumenten, atlassen en kaarten illustreren de eeuwenlange zoektocht over oceanen. De expo brengt een mix van historische verhalen en exacte wetenschap. Via computeranimaties kom je meer te weten over de ambitie, ideeën en innovaties binnen de zeevaart en de ontmoeting tussen culturen die hieruit voortkwam. Filmopnames aan boord van een fregat en een patrouilleschip geven je zeebenen.

De School voor Scheepsmodelbouw in Baasrode maakte voor deze tentoonstelling enkele replica’s van zee-instrumenten, nl. een astrolabe, een kwadrant, een jacobsstaf en een plat-sextant met astronomische kijker.

Voor deze expo werkt het SteM samen met de Belgische Marine, de Hogere Zeevaartschool, de Universiteit Gent, de Phoebus Foundation en een aantal belangrijke private en institutionele bruikleengevers.

Gelijktijdig op 3 locaties: Tentoonstellingszaal Zwijgershoek, Mercatormuseum en Piet Elshoutzaal.

Voor prijzen, openingsuren en -dagen zie:

Recht door zee | Musea Sint-Niklaas (museasintniklaas.be)

Recht door zee. Navigeren van 1500 tot vandaag

van 4 juni tot 11 september 2022

In het

SteM
Zwijgershoek 14
Sint-Niklaas

Mercatormuseum
Zamanstraat 49D 
Sint-Niklaas

De musea liggen op wandelafstand van elkaar.

Foto’s © Koen De Vriese

Tentoonstelling

Leon Ost en Dirk Boumans

De tentoonstelling is een organisatie van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum vzw, Brouwersvliet 19-21, 2000 Antwerpen onder voorzitterschap van Guy Huyghe en onder het meterschap van Catrien Scheers.

De tentoonstelling DIRK&LEON is een hommage aan de marineschilders en vrienden Dirk Boumans (†2021) en Leon Ost.

De vernissage heeft plaats op 5 mei 2022 om 17.30 uur en wordt ingeleid door een receptie die aangeboden wordt door Cepa.

Aangezien de plaatsen beperkt zijn en om praktische redenen is het nodig om zo snel mogelijk in te schrijven bij:
secretaris@vnsm.be

De tentoonstelling wordt afgesloten met een finissage en een veiling van maritieme werken op 13 juni. De veiling wordt geleid door veilingmeester Peter Bernaerts en de opbrengst is ten bate van de Stichting MPM, Maritiem Patrimonium, voorzitter Marc Van Peel.

Leon Ost en Dirk Boumans

van 6 mei t/m 12 juni 2022

zaal Anker van CEPA
Brouwersvliet 33
2000 Antwerpen

vrije toegang op werkdagen
van 10 tot 17 uur

VZW De Scute

De Blankenbergse schuit B1 Sint-Pieter kreeg een nieuwe mast

Op donderdag 14 april 2022 was het een hoogdag voor DE SCUTE. De nieuwe mast waar gedurende enkele weken aan gewerkt werd, werd op het schip geplaatst.  De nieuwe mast is een realisatie van alle leden en sympathisanten van De Scute VZW met steun van de sponsors en met expertise en begeleiding door Jan Vandamme van de Scheepswerven Jan Vandamme. De plaatsing van de mast gebeurde door Steve Wittevrongel. Het hele proces van de bouw van de nieuwe mast werd op video vastgelegd door ETWIE vzw.

Foto’s © ETWIE

Voordracht

Christiaan Clauwers

In samenwerking met de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum organiseerden we een uiterst interessante voordracht door CHRISTIAN CLAUWERS ‘Oceans and Polar explorer and photographer’

Kijk alvast voor meer mooie beelden op www.clauwers.com

 

VZW Maritiem Atelier

Tewaterlating van de bantrysloep «RESILIENCE»

De VZW Maritiem Atelier is reeds 10 jaar actief in sociale inclusieprojecten rond nautische activiteiten in Brussel en heeft hiermee al meer dan 11.500 dagen vaargenot kunnen bieden aan kansarme doelgroepen. De VZW bouwde onder meer twee Bantrysloepen en de “Eenhoorn”, een replica van het praalschip van Lodewijk XIV te Versailles.

Om een initiatief van de roeivereniging SNUB Aviron ‘Ramer en Rose’ ten voordele van kankerpatiënten te ondersteunen, had Maritiem Atelier besloten om de Parijse Bantrysloep ‘Val Maubuée’ te renoveren en ter beschikking te stellen van SNUB Aviron.

Wijlen onze voorzitter Jean-Jacques Westerlund had samen met Nicolas Joschko de droom om deze bantrysloep te restaureren bij de VZW S.R.N.A. op Linkeroever en dan een team van roeiers samen te stellen om deel te nemen aan wedstrijden. Door omstandigheden is dit echter niet kunnen doorgaan en verhuisde de sloep naar het Maritiem Atelier waar uiteindelijk de restauratie werd uitgevoerd. De financiering van het project gebeurde door overheidssubsidies en privé-schenkingen.

De boot werd op 26 maart 2022 opnieuw te water gelaten onder de naam “RESILIENCE” en onze erevoorzitter Stephanie Westerlund werd meter van de boot.

 

Dit project werd mogelijk gemaakt door de steun en medewerking van onderstaande partners.

VZW Save Askoy II

Zeiljacht Askoy II wordt definitief beschermd als varend erfgoed

In december 2007 werd de romp van de Askoy II in Nieuw Zeeland opgegraven.

Het schip is gekend van zijn verre zeereizen doorheen de tijd. Jacques Brel vergeleek het schip met een kathedraal en vernoemt zijn zeereis in zijn chanson “La Cathedrale”.

Onder impuls van Piet en Staf Wittevrongel kwam het schip in mei 2008 terug naar België. Sindsdien is de VZW Save Askoy II bezig geweest met de restauratie van het schip.

Het schip is nu definitief beschermd als varend erfgoed omwille van de herinnering aan – en als getuige van – de bloeiende jachtscheepsbouw in België in de tweede helft van de twintigste eeuw. De scheepsbouw kende op dat moment een grondige verandering: de houten scheepsbouw verdween en de staalscheepsbouw evolueerde zeer snel, met een technologische ontwikkeling en een opschaling tot gevolg.

En het schip vervult ook een rol van cultureel ambassadeur van Vlaanderen en België, zowel door zijn uniciteit als schip van oorlogsheld en toparchitect Hugo van Kuyck – als voor zijn rol in het late leven van zanglegende Jacques Brel.

Foto’s © Els Van Hoof

Nieuwsbrief december 2024

Stichting Motorjacht Napoleon De redding van het motorjacht MS Napoleon …

Nieuwsbrief november 2024 #2

VNSM ijvert voor nieuw scheepvaartmuseum en stelt werken van Robert Mols tentoon / STA-B en Tall Ships Races 2025

Nieuwsbrief november 2024

Brugs Maritiem Erfgoed 2025 / Erfgoedchallenge / School voor Scheepsmodelbouw Baasrode viert 10-jarig bestaan / N 116 Nostalgie / Vrijwilligers duiken in de collectie van het MAS / Watson Reddingboot 3 Oostende / Open Scheepvaartdagen 2025

Nieuwsbrief oktober 2024 #2

Nieuw scheepvaartmuseum / Vacature deskundige varend en scheepsbouwerfgoed