Vlaanderen, en zeker Antwerpen, is groot geworden door de handel via de Schelde.
Er is heel wat erfgoed dat een link heeft met het water en dat interessant is om door het grote publiek bekeken en bezocht te worden. Niet alleen unieke scheepstypes, maar ook sites, zoals in Antwerpen de droogdokkensite. De ontwikkeling van deze site de komende jaren, biedt geweldige opportuniteiten waar verschillende bezielde erfgoed- en jeugdwerkingen maar wat graag hun schouders onder willen zetten.
Wij willen daarbij volgende doelstellingen realiseren:
1. De creatie van een plek waar verschillende partners en verenigingen hun werking in ideale omstandigheden kunnen ontwikkelen en waar bovendien de krachten- en kennisbundeling een onweerlegbare meerwaarde betekenen voor de partners, de site, de stad en voor Vlaanderen.
2. Een groot en divers publiek op een hedendaagse en spannende manier kennis laten maken met het maritieme erfgoed dat wordt verzameld op de site.
3. Een groot en divers publiek de droogdokken, eveneens een belangrijk maritiem erfgoed, laten “beleven” door er een dynamisch belevingspark van te maken.
Watererfgoed Vlaanderen / Antwerpen, wil en kan als thuishaven die gemeenschappelijke belangen coördineren en verdedigen in partnerschap met bezielers en overheid. Een wervend en kristalhelder verhaal voor de site, gezonde en gedeelde vooruitgang die voor ieder goed is, dat moet de boodschap zijn.
Een statisch museum is niet iets wat vandaag nog werkt. Het volstaat niet om waardevol erfgoed te verzamelen op een tot de verbeelding sprekende plek (kijk naar het Krijgsmuseum in het Jubelpark in Brussel). Vandaag is een andere aanpak nodig. Interactie tussen beleving en samenwerking, jeugdwerking en verenigingen maritiem erfgoed. Het geheel moet meer zijn dan de som der delen.
Op 10 september 2020 werd het dossier “Toekomstvisie voor de Droogdokkensite” voorgesteld aan de pers.
Op de achterste rij, vlnr, (staand) voorzitter J.J. Westerlund, (zittend) ondervoorzitter L. De Nijs en intendant P. Blondé, (staand) communicatie D. Deckers.
Auteurs van dit dossier:
Deze publicatie werd gefinancierd door
TASTE Invest en TASTE Westerlund
De site wordt een belevingscentrum voor alle leeftijden, een verlenging van de blauwe lijn Museum Aan de Stroom, Havenkranen (magnificent 7), Red Star Line Museum, scheepsherstellerssite, maritiem park/citadel, droogdokkensite en aan de andere zijde van de Royerssluis de Hogere Zeevaartschool. Van daar komt men via de Siberiabrug bij het Havenhuis dat gebouwd werd door de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid.
Een dagen vullend programma.
Dok 6 werd voor de zomer 2020 door Stormkop vzw verbouwd tot een openluchttheater met onder andere de Zilte Scheldetuin, het eten van de toekomst. Bezoekers beleven echt de kracht van de plek en zo creëer je een niet-stoffige en erg sexy maritieme beleving waar je kinderen, jongeren en volwassenen naast de historische identiteit van deze site ook stimuleert in actief burgerschap (wetenschappelijke kijk, ecologische voetafdruk, artistieke input, eetcultuur,….). Als in de toekomst ook beschermde schepen in dat dok terecht komen, versterken die dat verhaal waardoor de kracht van de plek nog meer wordt versterkt. Die 2 aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden als je een sterk verhaal wil vandaag. Hiermee kunnen we het verschil maken in Antwerpen, Vlaanderen en ver daarbuiten. Dit vergt een nauwe samenwerking tussen alle sitebewoners (bouwers, kunstenaars, archeologen, doeners, denkers, botenherstellers, vrijwilligers, wetenschappers, conservator, milieuwetenschappers, ontdekkingsreiziger, kunsteducatieve medewerkers, kinderen & jongeren….). En maakt van de Droogdokken een dynamische en geloofwaardige site waar handen uit de mouwen gaan en hoofden out of the box denken. Dat is durven kiezen voor het moeilijke niet evidente avontuur.
Zo wordt ook beantwoord aan de visie en ambitie van de Vlaamse Regering in het regeerakkoord:
“Vlaanderen heeft ook een rijke maritieme geschiedenis. Van belangrijke speler in het zeer uitgebreide internationale handelsnetwerk uit de Middeleeuwen tot de scheepsbouwwerven uit de 19de eeuw en de actuele havens van Antwerpen, Gent en Brugge. Voor dit ‘varend erfgoed’ beschikken we al enkele jaren over een degelijk kader dat inventariseren, beschermen en subsidiëren regelt en enkele ‘flankerende’ instrumenten”.
Download de PDF en ontdek de toekomstvisie voor de Droogdokkensite. Lees meer over verenigingen die er nu al een thuis hebben. Je komt ze tegen op de wandeling. Ontdek hoe de site zijn plaats verdient tussen het Havenhuis in het noorden en het MAS in het zuiden.
Watererfgoed Vlaanderen
Brouwersvliet 19-21
2000 Antwerpen
Ontvang de nieuwsbrieven van Watererfgoed Vlaanderen. Bezorg ons uw gegevens via het contactformulier.