Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst

Inventaris Onroerend Erfgoed

Motorspits Esmeralda beschermd

De Esmeralda is een stalen motorspits die in oorsprong volledig geklonken was, iets waarin de werf Van Praet-Dansaert in Baasrode goed bedreven was: het bedrijf stond er voor bekend uitstekende kwaliteit te leveren. Een verbinding met klinknagels had de naam steviger te zijn dan een gelaste. De firma gaf in maart 1941 de opdracht het schip te bouwen en kreeg aanvankelijk de naam COBAG IV. Na de Tweede Wereldoorlog blijft het schip voor de firma varen tot deze haar vloot spitsen verkoopt om grotere schepen te kunnen bouwen. Op 13 maart 1958 kopen Armand Stroobandt en zijn vrouw Rosita Van Damme, een schippersgezin uit de Loodsenstraat in Gent, het schip en veranderen de naam naar “MODENA”.

Op hun beurt verkopen zij op 14 november 1962 hun schip aan schipper Camille Van Looy en zijn vrouw Ursula Daes die op dat moment in de Loze Visserstraat in Gent wonen. Het echtpaar geeft het schip de naam Esmeralda, naar hun dochter die op dat moment net geen 5 jaar oud is.

De familie Van Looy verkoopt de Esmeralda in Augustus 1977 aan Thomas Van der Neut die het schip in Nieuwpoort op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, vlakbij de Ganzepoot, aanmeert en van daaruit een handel opzet in scheepsmotoren.

Het schip stopt met varen in 1977 en de nieuwe eigenaar gebruikt het als opslagplaats voor motoronderdelen. Zo ontsnapt het aan de sloopwoede van de jaren 1970 toen schippers een slooppremie kregen. In 2007 werd het schip verkocht aan de huidige eigenaar die een intensieve restauratiecampagne startte.

Bron: Agentschap Onroerend Erfgoed, Tom Lenaerts

De Esmeralda, de oudste motorspits in Vlaanderen,
werd Beschermd Varend Erfgoed op 19-7-2024.

bouwplaats Werf Van Praet-Dansaert in Baasrode
bouwjaar 1941
thuishaven Aalst
lengte over alles 38,78 meter
breedte over alles 5,04 meter
netto tonnenmaat 352,532 ton
type motorspits
voortstuwing door ruwoliemotor: AWA 120PK
materiaal staal

Contact
Jelle Annemans
esmeraldabaesrode@gmail.com
Locatie Tragel 1 boot 3 Esmeralda, 9300 Aalst

NAVIGO Visserijmuseum

Openingsfeest, 7 september, Oostduinkerke

De opening is niet onopgemerkt voorbijgegaan. We hadden het genoegen om aanwezig te zijn en genoten van een groots volksfeest op de museum site. De eyecatcher is ontegensprekelijk de potvis Valentijn, aangespoeld in 1989 op het strand van Sint-Andre. Bovendien pronkt de OD 1 Martha die na haar restauratie voor het eerst te zien was op Oostende voor Anker in 2008. Wij hebben genoten. Ga alvast Navigo bezoeken, nog gratis te bezoeken tot eind september.

De rijke collectie die het visserijambacht van vroeger en nu illustreert, staat in een heel nieuwe opstelling en werd aangevuld met mooie bruiklenen o.a van het MAS en talrijke privécollecties. Het museum is meer dan een collectie voorwerpen, het team zette volop in op het immaterieel erfgoed met een verfrissende museale representatie van ambachten en het “kooktheater” waar gewerkt wordt rond het culinair erfgoed.

De keuzes die zijn gemaakt voor het gebouw zijn duurzaamheid en kwaliteit: duurzaam naar klimaat, duurzaamheid naar vormgeving, duurzaamheid naar mogelijkheden voor allerhande activiteiten in het museum. Het is een futureproof, meteen ook een garantie voor de komende generaties.

De sterkte van het NAVIGO Visserijmuseum ligt in vele kleine dingen: de integratie van de site in de dorpskern: de bomen, de dreven, de wandelaars, het ereplein, het vissershuis, de afgebrande dorpskerk, het estaminet… Het is een echte zeemansplek waar de geest van generaties vissersfamilies van Oostduinkerke blijft leven.

Hoewel de museumsite er vandaag anders uitziet, houden de nieuwe gebouwen de sereniteit van de omgeving in stand en sluiten ze naadloos aan op de bestaande elementen. Alvast proficiat aan het ganse team dat instond voor de verwezenlijking, een nieuwe waypoint aan de Belgische Kust en zeker niet te missen.

Maritieme groeten
Hubert Rubbens
Intendant West-Vlaanderen / Watererfgoed Vlaanderen

NAVIGO Visserijmuseum
Vrijheidstraat 6
8670 Koksijde-Oostduinkerke
T +32 (0)58 51 24 68

info@navigomuseum.be
NAVIGO Visserijmuseum

Agenda