Nieuwsbrief van Watererfgoed Vlaanderen - extra nummer Lillo Waterdorp - mei 2011


Lillo Waterdorp op 10 juli 2011: Vlaanderens meest relaxte havenfeestje
Inschrijven

Oude boten en oude boeken in een oase van natuur en cultuur 


Op zondag 10 juli 2011 organiseert Watererfgoed Vlaanderen een bijzonder havenfeestje in het historische Scheldefort Lillo. Lillo Waterdorp wordt gecombineerd met Lillo Boekendorp, een grote tweedehandsboekenbeurs in open lucht die duizenden bezoekers trekt in een heerlijk relaxte atmosfeer midden het groen en vlakbij de Schelde. Tijdens Lillo Waterdorp zijn er rondvaarten met historische schepen en een tentoonstelling. Watererfgoedverenigingen en -organisaties presenteren zich aan een groot publiek, verspreiden informatie, boeken, gadgets en producten en werven nieuwe leden of steunverleners. Voor wie Lillo niet kent: het is een historisch Scheldefort uit de 16de eeuw tussen Antwerpen en Nederland met daarin het kleinste en groenste dorpje van Vlaanderen (25 inwoners !) en een schattig tijhaventje, vlak aan de drukke Schelde en midden de Antwerpse wereldhaven, en vol erfgoed, gebouwd door Napoleon en andere Scheldeliefhebbers... een oase van natuur en cultuur !

Terug naar top


Een origineel watererfgoedprogramma: fun verzekerd


Op het programma van Lillo Waterdorp staan o.m.: 
 • Scheldetochten met historische schepen
 • infostands over scheepvaart- en havenerfgoed en gespecialiseerde boekenstands
 • klassieke schepen te kijk in het haventje en aan de steiger
 • expo De douanepost van Lillo op de Schelde in het Tolhuisje met douaniers in historische klederdracht
 • begeleide erfgoedtrip door Lillo-Fort en op de Schelde
 • zeemansliederen
 • marineschilderkunst in Het Landshuis
 • literaire cruise Antwerpen-Lillo
 • benoeming van de ereleden van Watererfgoed Vlaanderen
 • info over de heraanleg van Lillo-Fort
 • shipspotting op de Scheldedijk

Lillo Waterdorp loopt op 10 juli van 10u00 tot 17u00.

Terug naar top


Watererfgoedmarkt: nog enkele stands beschikbaar


Met medewerking van het Districtsbestuur Berendrecht-Zandvliet-Lillo organiseert Watererfgoed Vlaanderen een watererfgoedmarkt. De stands worden geplaatst vlak aan het stemmige haventje, de Schelde en het historische Tolhuisje. Wie er alvast zullen zijn:
Je kan in Lillo drie van onze leden bezoeken: het Tolhuisje (met speciale tentoonstelling), Het Landshuis, dat fungeert als infopunt van Lillo Boekendorp en het gerestaureerde Kruitmagazijn van Napoleon.
Aan de haven zijn nog enkele stands beschikbaar. Om een stand aan te vragen, mail naar
secr@watererfgoed.be. Leden hebben voorrang en betalen geen huur. Documentatie van de leden voor verspreiding op de stand van Watererfgoed Vlaanderen kan worden bezorgd aan Watererfgoed Vlaanderen op het adres Emiel Banningstraat 21, 2000 Antwerpen.

Terug naar top


Begeleide erfgoedtrip door Lillo en op de Schelde


Speciaal voor Lillo Waterdorp wordt een begeleide erfgoedwandeling- en boottocht georganiseerd. Eerst neemt de ervaren gids Werner Bril je mee door de geschiedenis van het groene fort en toont hij je de vele monumenten en hun functie, daarna scheep je in op d'n Bruinen, een in 1902 gebouwde en prachtig gerestaureerde mosselhengst uitgebaat door Tolerant aan boord waarvan professor Eric Van Hooydonk de rol van Lillo in de controle van de vrije scheepvaart van en naar Antwerpen toelicht. De trips starten om 11u00 en 15u00 stipt aan het haventje en duren anderhalf uur. Deelname in de kosten: 5,00 EUR, ter plekke te betalen. Elke groep telt maximaal 12 deelnemers. Reserveren kan via secr@watererfgoed.be.

Terug naar top


Literaire cruise Antwerpen-Lillo
Uit Antwerpen kan je met de boot naar Lillo komen, zo combineer je een literaire ervaring en een leuke reis. De boot pendelt tussen het Steenplein in Antwerpen en Lillo. Tijdens de tocht bieden de ‘Liseuses Fabuleuses’ je literair amusement. Een havengids van het Havencentrum geeft professionele uitleg over de haven en de belangrijkste bezienswaardigheden. Vaarschema: afvaart naar Lillo om 10u00 en 14u00, terugvaart naar Antwerpen om 12u30 en 16u30 uur. Tussen heen- en terugtocht is er minimaal twee uur tijd om Lillo Boekendorp en Lillo Waterdorp te bezoeken. Meer info: www.flandria.nu of +32 3 231 00 00.

Terug naar top


Lillo Waterdorp en Lillo Boekendorp: een voor de hand liggend partnerschap
Lillo Boekendorp wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Op drie zomerse zondagen, namelijk 10 juli, 14 augustus en 18 september vind je langs de wandelpaden van het Kazerneplein tal van boekenkraampjes om naar hartelust in je lievelingsboeken te snuffelen. In het Poldermuseum, het Landshuis en de Sint-Benedictuskerk zijn er tentoonstellingen van schilderijen en kalligrafie. Op het schrijverspodium aan het Kazerneplein dragen gerenommeerde schrijvers voor uit hun werk en kan je ze vragen stellen, of een boek aanschaffen en laten signeren. Op 10 juli komen Reinout Verbeke en Bart Plouvier. Watererfgoed Vlaanderen, Lillo Boekendorp en het District Berendrecht-Zandvliet-Lillo hebben elkaar gevonden in een voor de hand liggend partnerschap om de troeven van het idyllische Lillo uit te spelen en het cultuur-, water- en erfgoedminnend publiek een mooie en gevarieerde dag te bezorgen.

Terug naar top


Watererfgoedplek van wereldbelang krijgt eerherstel via Masterplan


Lillo-Fort is een plaats van wereldbelang. Het controleerde gedurende eeuwen de vaart op de Schelde en was een machtig instrument voor de sluiting van de stroom tussen 1585 en 1795, waardoor het centrum van de Europese zeehandel zich verplaatste van Antwerpen naar Amsterdam. Vandaag is een bezoek aan Lillo des te interessanter omdat het fort binnenkort een metamorfose ondergaat in het raam van de dijkwerken in het raam van het Sigmaplan. Van de werken wordt gebruik gemaakt om de historische fortenstructuur verder te restaureren. Ook het haventje zal worden verplaatst. Het Masterplan Lillo van Grontmij Vlaanderen en Cluster Landscape besteedt heel wat aandacht aan watererfgoedaspecten en is hier beschikbaar op onze website (met dank aan Stadsontwikkeling Antwerpen). Een bijkomende attractie is het Deurganckdok, dat vlak tegenover Lillo ligt en het grootste containerdok van heel Europa is.

Terug naar top


Inschrijven
Klik hier als u Getijden niet rechtstreeks ontving maar vanaf nu een kosteloos abonnement wil.

Terug naar top


Watererfgoed Vlaanderen verenigt en verdedigt al het nat en droog watererfgoed in Vlaanderen (meer dan 80 organisaties actief rond historische schepen, scheepvaart- en havenmusea, watermonumenten, watertradities, -kunst en -cultuur, toeristische en commerciële dienstverleners i.v.m. watererfgoed, experten, onderzoekers en liefhebbers). De koepel ijvert voor het behoud en de valorisatie van alle watererfgoed in Vlaanderen, voor de versterking van het waterbewustzijn van de Vlaming en voor de internationale uitstraling van Vlaanderen als baken van scheepvaart-, haven- en watercultuur.
vzw Watererfgoed Vlaanderen, Scheepswerven Baasrode, St.-Ursmarusstraat 141, 9200 Baasrode,
www.watererfgoed.be, secr@watererfgoed.be