Nieuwsbrief van Watererfgoed Vlaanderen - nummer 7 - januari 2010


 
Nieuws over Watererfgoed Vlaanderen
Watererfgoed Vlaanderen op de Belgian Boat Show van 6 tot 14 februari 2010
Studiedag over het Gentse havenerfgoed op 4 mei 2010
Komt de laatste Congoboot dan toch terug naar Antwerpen ?
Nieuw lid: Streekmuseum Scheepvaart en Visserij te Mariekerke
Watererfgoed Vlaanderen te gast in het Nautisch Bezoekerscentrum te Boom
 
Ander Vlaams watererfgoednieuws
Vlaanderen ondertekent Unesco-verdrag onderwaterarcheologie
Belgica-jenever en Belgica-likeur
Boekje De eerste winter op de Zuidpool door Johan Lambrechts
Nieuw nummer van varend erfgoed-tijdschrift Ruimschoots
Dag van de Ambachten op 7 februari 2010
Wereldkanaalconferentie in Groningen in 2011
Watererfgoedkalender januari - februari 2010
Inschrijven
 

Nieuws over Watererfgoed Vlaanderen

220 vierkante meter Vlaams watererfgoed op de Belgian Boat Show
De Belgian Boat Show in Flanders Expo in Gent gaat door van 6 tot 14 februari 2010. De BBS is het grootste watersportevenement van het land. Watererfgoed Vlaanderen bouwt een stand van 220 vierkante meter waar alle leden zich kunnen voorstellen en waar ook een reeks evenementen wordt gepland. Op zaterdag 6 februari vanaf 14u00 vinden op de stand interessante lezingen plaats, waarna om 15u15 een receptie volgt. Op 12 februari vindt om 20u00 een filmnocturne plaats, met een film over de Belgische zeilende opleidingsschepen en oude filmbeelden uit het archief van de Compagnie Maritime Belge. Het programma vind je op www.watererfgoed.be. Meer informatie bij coŲrdinator Fernand van den Keybus (0495 24 28 09 of wev.bbs2010@gmail.com).

Terug naar top


Studiedag over het Gentse havenerfgoed op 4 mei 2010
Op 4 mei 2010 organiseren Watererfgoed Vlaanderen, het Havenbedrijf Gent, het Projectbureau Gentse Kanaalzone en andere lokale partners een studiedag in Gent met als thema 'Het rijke Gentse havenerfgoed: van herontdekking tot valorisatie'. Gent kan bogen op een eeuwenoude traditie als havenstad, gekenmerkt door een voortdurend streven naar een verbetering van de verbindingen met de zee en bewaard in een bijzonder rijk materieel en immaterieel havengerelateerd erfgoed. De studiedag wil bijdragen tot de herontdekking en herbeleving van dit havenerfgoed en ideeŽn aanreiken voor een optimale valorisatie. Hij is bedoeld voor een breed publiek en in het bijzonder voor erfgoedliefhebbers, havenprofessionals, beleidsmakers en de media. Belangstellenden kunnen zich reeds aanmelden op havenerfgoed@havengent.be.

Terug naar top


Komt de laatste Congoboot dan toch terug naar Antwerpen ?
De Charlesville, de laatste overblijvende Antwerpse Congoboot, komt dan misschien toch terug naar Antwerpen. Al in Getijden van juni 2009 vroeg Watererfgoed Vlaanderen aandacht voor het laatste overblijvende exemplaar, dat nu ligt te verkommeren als jeugdherberg in de haven van Rostock. Ondertussen ondernamen verschillende enthousiastelingen, waaronder Daniel Rom, verdere actie en klinkt de roep om een nieuwe reddingspoging steeds luider. In de rubriek Bedreigd Watererfgoed heeft Watererfgoed Vlaanderen op zijn website een achtergronddossier gepubliceerd, waar ook enkele recente persartikelen, een radio-interview en een nota van Daniel Rom van zijn opgenomen. De Charlesville zou in Antwerpen allerhande nuttige functies kunnen vervullen.

Terug naar top


Nieuw lid: Streekmuseum Scheepvaart en Visserij te Mariekerke
Watererfgoed Vlaanderen verwelkomt het Streekmuseum Scheepvaart en Visserij te Mariekerke als nieuw lid.

Terug naar top


Watererfgoed Vlaanderen te gast in het Nautisch Bezoekerscentrum te Boom
Op 7 december 2009 was de Raad van Bestuur van Watererfgoed Vlaanderen te gast in het Nautisch Bezoekerscentrum te Boom. Deze prachtige site aan de Rupel biedt ruimte voor evenementen en vergaderingen, met een opmerkelijke aula in een nagebouwde silo voor brandstoffen en granen. Pronkstuk is de Clotilde, ťťn van de laatste zeilende klipperaken, in 1910 gebouwd op de nabijgelegen scheepswerf De Wachter en vooral gebruikt voor het vervoer van baksteen, buskruit, suikerbieten en granen. Vlakbij bevinden zich de sociale scheepswerf van De Steenschuit, een aanmeerponton en het eetcafť 's Steencayken.

Terug naar top


Ander watererfgoednieuws

Vlaanderen ondertekent Unesco-verdrag onderwaterarcheologie
De Vlaamse Regering heeft het Unesco-verdrag over de bescherming van het onderwatererfgoed goedgekeurd. Voor de Vlaamse kust liggen minstens 280 wrakken. Het verdrag wil een einde maken aan vernielingen door werkzaamheden, plunderingen en het ongecontroleerd commercieel gebruik van het cultureel erfgoed dat zich op de zeebodem bevindt.

Terug naar top


Belgica-jenever en Belgica-likeur

Het Belgica Genootschap is de verkoop gestart van ambachtelijke Hasseltse jenever en likeur, verpakt in een mooie, door de Belgica geÔnspireerde doos. De opbrengst gaat gedeeltelijk naar het project voor het bergen van het wrak van de Belgica.

Terug naar top


Boekje De eerste winter op de Zuidpool door Johan Lambrechts
Bij uitgeverij Wablieft verscheen De eerste winter op de Zuidpool, het verhaal van de Belgica in een eenvoudige taal voor volwassenen die moeite hebben met lezen. Het boekje beschrijft de fascinerende tocht van Adrien de Gerlache naar de Zuidpool en is opgeluisterd met enkele mooie originele foto's. De auteur bezocht de Zuidpool zelf als journalist.

Terug naar top


Nieuw nummer van varend erfgoed-tijdschrift Ruimschoots
In het laatste nummer van het onvolprezen varend erfgoed-tijdschrift Ruimschoots (het enige in BelgiŽ !) staan lezenswaardige artikelen over het s/s Roald Amundsen, het Albertkanaal, de jol Carolus Quinto, het Fort Lillo, de Vrienden van de Marine en zoveel meer. Informatie over abonnementen bij coŲrdinator Willem Manteleers.

Terug naar top


Dag van de Ambachten op 7 februari 2010
Alle ambachtslieden worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vierde editie van de nationale Dag van de Ambachten. Meer info op www.dagvandeambachten.be. 

Terug naar top


Wereldkanaalconferentie in Groningen in 2011
In 2011 wordt in Groningen de World Canals Conference gehouden. De voorbereiding is nu al begonnen. GeÔnteresseerden kunnen contact opnemen via wereldkanaalconferentie2011@gmail.com.

Terug naar top


Watererfgoedkalender januari - februari 2010
Watererfgoed Vlaanderen organiseert:
 • Gent, 6 - 14 februari 2010
  Belgian Boat Show met grote stand van Watererfgoed Vlaanderen

Andere watererfgoedevenementen:

 • Kemzeke, 16 januari 2010 - mei 2010
  (Ant)arcticmatters. From expedition to zero emission exhibition. Project bij de Verbeke Foundation rond het klimaat en de Noord- en Zuidpolen, met aandacht voor de Belgica
 • Antwerpen, 4 februari 2010
  Gala-avond van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum met Big Band-concert en diner in het Koninklijk Paleis op de Meir (vrienden.nsvm@hbsv-law.be of 03 206 78 78)
 • Over heel BelgiŽ, 7 februari 2010
  Dag van de Ambachten
 • Baasrode, 13 februari 2010
  Bezoek aan het scheepvaartmuseum met Op Stoapel. Inschrijven via opstoapel@scarlet.be of via Lieven MuŽsen, 0486 89 76 85
 • Oostende, 13 februari 2010
  Muzikale Valentijnwandelhappening op de Oostendse Oosteroever met lampionnen, gebakken vis en drankjes; start om 17u30 aan werf IdP, Vismijnlaan 5
 • Oostende, 13 februari 2010
  Valentijnsmenu aan boord van de Mercator om 19u00 (zeilschip.mercator@telenet.be of 0473 59 08 43)
 • Oostende, 14 februari 2010
  Valentijnsbrunch aan boord van de Mercator om 11u00 (zeilschip.mercator@telenet.be of 0473 59 08 43)
 • Brugge, 10 woensdagavonden vanaf 21 april 2010
  Bouwen van een overnaads scheepje - Workshop 2010 van Archonaut van 18u30 tot 21u30 (050 32 28 72)
 • Brugge, 10 zaterdagvoormiddagen vanaf 21 april 2010
  Bouwen van een overnaads scheepje - Workshop 2010 van Archonaut van 9u00 tot 12u30 (050 32 28 72)

Terug naar top


Inschrijven
Klik hier als u Getijden niet rechtstreeks ontving maar vanaf nu een kosteloos abonnement wil.

Terug naar top


Watererfgoed Vlaanderen verenigt en verdedigt al het nat en droog watererfgoed in Vlaanderen (historische schepen, scheepvaart- en havenmusea, watermonumenten, watertradities, -kunst en -cultuur, toeristische en commerciŽle dienstverleners i.v.m. watererfgoed, experten, onderzoekers en liefhebbers). De koepel ijvert voor het behoud en de valorisatie van alle watererfgoed in Vlaanderen, voor de versterking van het waterbewustzijn van de Vlaming en voor de internationale uitstraling van Vlaanderen als baken van scheepvaart- en havencultuur.
vzw Watererfgoed Vlaanderen, Scheepswerven Baasrode, St.-Ursmarusstraat 141, 9200 Baasrode,
www.watererfgoed.be, secr@watererfgoed.be