Extra Getijden - Lillo Waterdorp 2013 - 24 juni 2013


 
Inschrijven en uitschrijven

Derde editie van Lillo Waterdorp op zondag 11 augustus 2013
Lillo Waterdorp

Lillo Waterdorp
Op zondag 11 augustus 2013 organiseert Watererfgoed Vlaanderen de derde editie van Lillo Waterdorp, Vlaanderens meest relaxte havenfeestje in het mooiste historische Scheldefort, temidden oude boten, bouwkundig erfgoed, bloeiend groen en, zoals gebruikelijk, onder een stralende zon. Ook dit jaar loopt Lillo Waterdorp samen met de unieke openluchtmarkt voor tweedehandse boeken Lillo Boekendorp. Trakteer jezelf en je familie op 11 augustus op een onvergetelijk Scheldedagje !
Terug naar top

Een speciaal programma in het teken van Schelde Vrij 2013
Lillo Waterdorp

Lillo Waterdorp staat geheel in het teken van de vrijmaking van de Schelde en de belangrijke rol van Lillo daarbij. Dit jaar viert Antwerpen de 150ste verjaardag van de afkoop van de Scheldetol. Het was in Lillo dat de rivier meer dan twee eeuwen voor de scheepvaart werd dichtgehouden. Tussen Lillo en Liefkenshoek sloot een Nederlands wachtschip de Schelde hermetisch af voor de zeevaart. Tot in 1839 bleef Lillo in Nederlandse handen. We werken momenteel een speciaal programma uit met een reconstructie van historische gebeurtenissen op en aan de Schelde, straattheater, muziek, expo's en lezingen. Het hoogtepunt wordt de niet te missen re-enscenering van mijlpalen in de strijd om de Scheldevaart, zoals de vikingraid van 836, een middeleeuwse tolheffing op een voorbijvarende kogge, een overlading tussen platbodems onder controle van een Nederlands wachtschip, de keteloorlog uit 1784 waarbij een afvarend Oostenrijks schip door het Nederlandse wachtschip onder vuur werd genomen, een inspectie door Napoleon, de afvaart uit Lillo van de laatste Hollandse soldaten in 1839, enz. Ons feestje moet mee de geschiedenis ingaan, zoals de eerdere herdenkingen van de afkoop van de Scheldetol in 1888, 1913 en 1963 ! Uiteraard organiseren we ook een Vlaamse watererfgoedmarkt met info- en beleefstands van onze leden, voor jong en oud.
Terug naar top

Oproep voor medewerking en actieve deelname
Lillo Waterdorp

Lillo Waterdorp


We nodigen iedereen uit om actief aan de voorbereiding mee te werken. We zijn nog op zoek naar:
  • enkele historische platbodems die op 11 augustus in het haventje van Lillo willen aanmeren en droogvallen;
  • leden en andere organisaties die een stand op de Watererfgoedmarkt willen innemen;
  • eigenaars van expomateriaal die dit ter beschikking willen stellen voor een expo rond Lillo en de vrije Scheldevaart; 
  • muzikanten, artiesten, gidsen en sprekers die willen zorgen voor zang, muziek, vertier, theater, rondleidingen of lezingen; 
  • vrijwilligers die een handje willen toesteken bij opbouw en afbraak; 
  • sponsors in 't groot of in 't klein, zodat deze editie nog mooier wordt dan de vorige; 
  • nog andere leuke ideeën om van Lillo Waterdorp weer een voltreffer te maken.

Alle reacties zijn welkom op secr@watererfgoed.be. Bedankt !

Terug naar top

Inschrijven en uitschrijven
Deze nieuwsbrief bereikt meer dan 6.000 geïnteresseerde lezers in België en het buitenland.
Klik hier als je Getijden niet rechtstreeks ontving maar vanaf nu een kosteloos abonnement wil.
Klik hier als je niet langer Getijden wil ontvangen.
Terug naar top

Watererfgoed Vlaanderen verenigt en verdedigt al het nat en droog watererfgoed in Vlaanderen (meer dan 100 organisaties actief rond historische schepen, scheepvaart- en havenmusea, watermonumenten, watertradities, -kunst en -cultuur, toeristische en commerciële dienstverleners i.v.m. watererfgoed, experten, onderzoekers en liefhebbers). De koepel ijvert voor het behoud en de valorisatie van alle watererfgoed in Vlaanderen, voor de versterking van het waterbewustzijn van de Vlaming en voor de internationale uitstraling van Vlaanderen als baken van scheepvaart-, haven- en watercultuur.
vzw Watererfgoed Vlaanderen, Emiel Banningstraat 25, 2000 Antwerpen, www.watererfgoed.be, secr@watererfgoed.be