logo Watererfgoed Vlaanderen Leie
  Nieuws  
|
  Kalender  
|
  Nieuwsbrief  
|
  Media  
|
  Contact  
  VLAANDEREN EN HET WATER  
  WATERERFGOEDGIDS  
Droog watererfgoed  
Nat watererfgoed  
Varen, fietsen en wandelen  
Meevaren  
Drinken, eten en slapen  
Lezen, kijken en luisteren  
Evenementen  
Overheden  
Toeristische diensten  
Verenigingen  
Dienstverleners  
Wetgeving  
Onderzoek  
  WATERERFGOED VLAANDEREN  
  DOCUMENTEN  
  WATERERFGOEDGESPREKKEN  
  VAREND ERFGOED  
  BEDREIGD WATERERFGOED  
Ga naar Haven van Antwerpen

ga naar Maritieme Dienstverlening en Kust

ga naar Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer

DROOG WATERERFGOED

Huisje van Majutte


Het vissershuisje

Aanbod

Historiek

PraktischPostkaart van het huisje

De literaire kring 'De Terp' bij het vissershuisje

Postkaart van het huisje

De literaire kring 'De Terp' bij het vissershuisje

Aanbod

Het vissershuisje is in particuliere handen. Alleen op speciale gelegenheden is het vissershuisje open voor het publiek: Open Monumentendag, Erfgoeddag, Nacht van de Geschiedenis, ... De literaire kring 'De Terp' houdt er lezingen op Valentijn en Halloween.

Historiek

Het vissershuisje in de Breydelstraat 10 in Blankenberge is oud, maar niemand weet hoe oud. Er is op de site altijd bewoning geweest. Het huis werd in de loop van de tijd vele malen hersteld, wat goed zichtbaar blijft in de muren en in het gebinte. Telkens werd het wat groter en steviger gestut. Het overleefde, na herstel, de vele stormen, de troebele Spaanse tijd, de plundering door de Geuzen, de grote branden en vele oorlogen en bezettingen. Het draagt de sporen van die bewogen geschiedenis. Het kreeg wellicht zijn huidige vorm in de 18de eeuw. Het huisje werd verschillende generaties lang bewoond door de vissersfamilie Debruyne, die ook wel de 'Majuttes' werden genoemd. De laatste visser die er woonde tot zijn dood in 1874, was Jan Debruyne. Het Breydelstraatje was gekend om de vele kroostrijke vissersgezinnen die er woonden. Rond 1900 waren er 66 vissershuisjes en 2 kroegen te vinden in de vissersgemeenschap van Blankenberge. Het straatje loopt uit op een duin, vlakbij het strand waarop de platbodemschuiten werden getrokken.
In 1977 werd het huisje met de witte puntgevel verkocht door de familie Franchomme aan de familie Vandamme-Strubbe die het huisje renoveerde en er een restaurant opende. Het vissershuisje werd in 1980 beschermd als monument omwille van de historische en socio-culturele waarde. Het huisje werd in 2000 weer een privéwoonst. Binnen in het huisje werd heel wat gejut hout verwerkt in het interieur. Je vindt er ook twee schoorsteenmantels met Delftse tegels. Op de schouwmantel in de woonruimte werd de spreuk 'Maeghere Cuecken en Herten Blye' aangebracht. In de balken boven de keuken werd een plank uit een Blankenbergse schuit verwerkt. Op de binnenkoer bevond zich een nis met een Mariabeeldje waar de vissersvrouwen vroeger kwamen bidden. Het huisje staat nog steeds bekend als het huisje van Pé Majutte, naar de Blankenbergse visser Pieter De Bruyne. Op nummer 27 is nog een geklasseerd vissershuisje te vinden.

Praktisch

Openingstijden

Het vissershuisje is alleen open op speciale gelegenheden (zie aanbod).

Prijzen

Gratis toegang

Contact

HUISJE VAN MAJUTTE

Breydelstraat 10
B-8370 Blankenberge

Huisje van Majutte weergeven op een grotere kaart

Afbeeldingen: 1 - Erf-goed.be, 2 - Retroscoop.com, 3 - © NMB Norbert Minne
Laatste wijziging: 12/07/2012

  © Watererfgoed Vlaanderen vzw  
|
  Juridische Informatie  
|
  Privacy  
|
  Sitemap  
|
  Webmaster