logo Watererfgoed Vlaanderen Leie
  Nieuws  
|
  Kalender  
|
  Nieuwsbrief  
|
  Media  
|
  Contact  
  VLAANDEREN EN HET WATER  
  WATERERFGOEDGIDS  
Droog watererfgoed  
Nat watererfgoed  
Varen, fietsen en wandelen  
Meevaren  
Drinken, eten en slapen  
Lezen, kijken en luisteren  
Evenementen  
Overheden  
Toeristische diensten  
Verenigingen  
Dienstverleners  
Wetgeving  
Onderzoek  
  WATERERFGOED VLAANDEREN  
  DOCUMENTEN  
  WATERERFGOEDGESPREKKEN  
  VAREND ERFGOED  
  BEDREIGD WATERERFGOED  
Ga naar Haven van Antwerpen

ga naar Maritieme Dienstverlening en Kust

ga naar Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer

DROOG WATERERFGOED

Kruitmagazijn


Het kruitmagazijn te Lillo

Aanbod

Historiek

Praktisch

Meer weten?Op het Kazerneplein

Voorstelling in het kruitmagazijn

Op het Kazerneplein

Voorstelling in het kruitmagazijn

Aanbod

  • Het Kruitmagazijn werd omgevormd tot een multifunctioneel theater met een doorgedreven aandacht voor de tijdsgeest van 1810 tot 1960. In deze context is het zaalgebruik mogelijk voor groepen en aangepaste ontvangsten. Avondfeesten worden niet aangenomen omwille van de druk op de omgeving. Op zowat elk evenement biedt L'Embarcadère een gepast antwoord: van huwelijksrecepties tot een gelegenheidszaal voor een reizend theatergezelschap. Veel evenementenbureaus maken gebuik van deze locatie voor bedrijven. Groepen worden met een zeer persoonlijke toets ontvangen.
  • De intensieve samenwerking met rederij Festina Lente maakt een unieke combinatie mogelijk: Steen-Lillo-Kattendijkdok. De zaal is vrij van traiteur.

Historiek

In de 16de eeuw gaf Willem van Oranje de opdracht om Lillo-Fort te bouwen ten noorden van Antwerpen ter verdediging van de stad tegen de Spanjaarden. Het kruitmagazijn werd pas veel later in 1810 voor Napoleon gebouwd door ingenieur-commandant Gillot, die er ruim een jaar aan werkte met 300 man. Samen met het fort zou het kruitmagazijn een uniek stuk militaire geschiedenis vormen, de Schelde en Antwerpen waren volgens Napoleon immers het 'Pistool gericht op het hart van Engeland'. Het gebouw heeft drie meter dikke muren, waarin één miljoen bakstenen zijn verwerkt. Rond het magazijn kwam nog een extra beveiligingsmuur. Tussen die muur en het magazijn ontstond er zo een vrije rondgang. Het dak van het kruithuis bestaat uit tonnen zand en bomen. Er kon 50 ton buskruit in worden opgeborgen. Tijdens WO II gebruikte de bevolking van Lillo het kruitmagazijn als schuilkelder. Het kruitmagazijn is het laatste in zijn soort.
In 2008 kocht Kris Dockx dit monument. De vzw L'Embarcadère nam het beheer in handen en vertrouwde de uitbating toe aan de 'Genooten van den Laesten Stuyver'. Dit theatergezelschap staat in voor een bonte mengeling aan activiteiten waarbij de onafhankelijkheidsviering van Lillo (elk jaar op de laatste zondag van juni om 14u) in het oog springt. Er zijn lopende producties die op maat kunnen besteld worden: Een Haarspeld (historisch drama in Austruweel) en de rondleidingen en ontvangsten in Lillo met de burgemeester en zijn fanfare.

Praktisch

Verhuur Kruitmagazijn

Het Kruitmagazijn staat ter beschikking tussen 7u en 22u. Binnen in het Kruitmagazijn is er een ruimte van 120 m² voor allerlei activiteiten. Er is een parking gelegen aan de Scheldelaan. Elke vorm van geluidsproductie is onderworpen aan afspraken.

Contact

KRUITMAGAZIJN

vzw L'Embarcadère
De Genooten van den Laesten Stuyver
Kazerneplein 1
2040 Lillo
G: +32 (0) 486 22 04 91 (Chris Dockx)
G: +32 (0) 497 14 53 52 (Jan Van Leuven)
M: vzwallepost@gmail.com
W: http://www.kruitmagazijn.be/
W: http://www.burgemeesterlillo.be
W: http://www.eenhaarspeld.be
F: Facebook groep 'Vrienden van het Kruitmagazijn te Lillo'


Kruitmagazijn Lillo weergeven op een grotere kaart

Meer weten?

Afbeeldingen: 1 - L'Embarcadère, 2 - L'Embarcadère, 3 - Tania Engelen
Laatste wijziging: 26/04/2012

  © Watererfgoed Vlaanderen vzw  
|
  Juridische Informatie  
|
  Privacy  
|
  Sitemap  
|
  Webmaster